Konsthantverkargalleri

____

Våra konsthantverkare:

______________________________________________________________________________________________________________

Fransisca Sastre – Vagnhärad

En tusenkonstnär som haft chansen att få jobba med många material. Varmt om hjärtat ligger textilarbeten i olika former. Men även mottagare av Martin Nilssons resestipendium och utbildad inom tekniken Tiffaney glas. Men då livet kom emellan blev det mindre av den spröda varan. Till försörjning sker det som slöjdlärare och med trä ständigt som en del i mitt liv så blir det en hel del konstruerande och karvande längs fibrerna i olika sorters trä, men även en hel del återbruk då jag anser att materialen kan nyttjas i olika former och få nya liv. Där finns inga begränsningar utom tålamod och hälsa. 

Ideernas resa från hjärnan genom handen ut i materialet är processen att ständigt skapa, optimera och utveckla som är en övervägande del i mitt liv. Har inte förälder som partners levt med skapandet som ständigt ligger skräpande i mitt hem. Det räcker inte med en stor ateljé. Nu skall det äntligen få en plats att visas upp och alstren flyttar kanske hem till dig?

___________________________________________________________________________________________________________________

Camilla Odenteg – Saltsjö Duvnäs

Hon började med silversmide lite av en slump. Det var genom väninnan Lotta som gått en kurs och trodde att det skulle passa mig. Så rätt hon hade. Ett underbart sätt att uttrycka mig och samarbeta med en metall som kan kännas hård, men som vid rätt bearbetning ger med sig och blir både följsam och mjuk.

Mycket av min design inspireras från de geometriska formerna men även naturen är en stor inspirationskälla. Smycken skall tala, både till den som bär smycket, men även till oss som ser det. Ett smycke skall också gärna kunna bäras på flera sätt. Corpus (bruksföremål) vill jag skall pryda sin plats och viska sina hemligheter till betraktaren. Ibland pratar de. 

Jag använder helst inte stenar i mitt smide men det händer. Jag tycker att silver som metall kan uttrycka så mycket känslor och förmedla sitt budskap utan stenar. Inte heller massproducerar jag, utan låter min inspiration tvinga mig till nya vägar och undersöka nya tekniker i mitt smide.

___________________________________________________________________________________________________________________

Helena Westerdahl – Järna

Har en förkärlek för silvret och dess förmåga att vara mjukt, tänjbart och formbart men också hårt och sprött med en utstrålning av kylighet med sin metalliska spegelglans.

 Arbetar främst med smycken i silver och guld med eller utan stenar och pärlor men även med corpus. Materialen betong och silver kan gärna mötas i en ljusstake

Naturen och dess former och det som kan synas i mellanrummen ger inspiration – förhållandet mellan stjälken och bladet på en kaprifol eller geometrin i ett ormbunksblad. Fotar gärna för att sedan se om det finns något i bilden som talar.

Roliga arbeten genom åren har varit att ta fram smycken inspirerade av smycken från vikingatiden till olika hembygdsföreningar runt om i Södermanland och altarljustakar till kyrka i Stockholms län. Hösten 2019 gjordes en kringla ,Kringlansmycket , som säljs som souvenir i Södertälje.

1985-1988 Lärling hos guld och silversmed Wolfgang Gessl , Stockholm via St:Görans  gymnasium/ utbildning i udda hantverk

1989-1991 Guldsmeds högskolan i Köpenhamn

Gästlärare sedan några år i silversmide på Folkhögskolan Vårdingeby

Kontakt:

helena.westerdahl@konsthantverkarnaitrosa.se

___________________________________________________________________________________________________________________

Percy Kindgren – Vårdinge

Född i Linköping Östergötaland och har levt och jobbat där mesta tiden av min uppväxt där och i Åtvidaberg men inom andra branscher än träslöjd. Jag kom igång med min hobby för drygt 3 år sedan när jag gick en kurs i Konst och hantverk på Vårdinge by Folkhögskola, men jag har alltid tyckt om att tälja.

Min formgivning är organisk och lite rustik och väldigt få av mina alster är identiskt lika, jag jobbar i många olika träslag men använder inga maskiner i dagsläget och de är absolut inte geometriska, jag försöker förkovra mig genom att följa andra unga och äldre inom träslöjds skrået. Jag kommer att driva lite kurser i täljning av skedar och matredskap.

Kontakt: percy.kindgren@konsthantverkarnaitrosa.se

___________________________________________________________________________________________________________________

Pernilla Jonasson – Hölö

Keramiker som bor och har min verkstad i Hölö i Södermanland.  Tycker om att skapa fin keramik som är bra, funktionell och handgjord som man kan använda praktiskt.

Keramik har varit mitt intresse i många år som kursmedlem och föreningsmedlem på Föreningen Drejskivan i Järna och har det senare året övergått till keramik på heltid hemma i Hölö.

Lera är ett fantastiskt material man blir fascinerad av, och kan variera i det oändliga.  Jobbar med stengodslera som formas genom att kavla och dreja.  Drejningen är nytt, jag lär mig något varje gång jag sätter mig vid drejskivan.  

Tycker om att jobba med engober ( färgad lera som målas innan bränning) i kombination bland annat med dekorerings tekniker som sgraffito och mishima.

Kontakt: pernilla.jonasson@konsthantverkarnaitrosa.se

___________________________________________________________________________________________________________________

Maaike Tysma – Mättinge

I Nederländerna (Groningen) började jag för över 15 år sedan med kurser för silversmide och smyckesdesign. Glädjen i att skapa har gjort att jag fastnade för smyckestillverkning. Min kreativitet ökade med tiden och jag började tillverka glaspärlor och upptäckte olika material. Idag använder jag många olika material för att tillverka mina smycken, som till exempel: återvunnen silverskedar, ull och trä. Men framförallt 925 (sterling) silver. Att forma silver och att se råmaterialet ändra form till ett fint smycke är en spännande process! 

I 2017 flyttade jag till underbara Sverige där jag har min egen ateljé, där jag kan fokusera på mitt skapande. Skogen, havet och naturen inspirerar mig till nya idéer, motiv och former för min kollektion. 

Kontakta mig om du har egen specifika önskemål eller om du vill besöka mig i mitt ateljé (Mättinge). 

Kontakt: maaike.tysma.konsthantverkarnaitrosa.se

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kommissionär:

Lisa Wallius – Trosa

Skapar grafiska kuddar i ryateknik

På väg in:

Calle Christiansen –

Smide och trä, verktyg för träbearbetning.